Publikované 28. března 2024 • 3 min čtení

Jsme to, co jí to, co jíme

Už staří Egypťané věděli, že naše střevo je pro nás velmi důležité. Při mumifikaci v těle ponechávali jen ty orgány, o nichž se domnívali, že budou potřebné i v „příštím životě“, a střeva k nim patřila.

Zdraví
Kondice

No a proč pro ně byla střeva tak důležitá? Ve střevech se totiž nachází mikrobiom, což je specifická komunita mikrobů žijících uvnitř, nebo na povrchu těla člověka, a geny. Patří mezi ně mimo jiné bakterie, eukaryotické viry, bakteriofágy a další. Zajímavé je, že mikroorganismy tvoří 1–3 % hmotnosti člověka, což u 90kg muže činí 1–2,7 kg.

V našich střevech se nachází mikrobiom, což je specifická komunita mikrobů žijících uvnitř, nebo na povrchu lidského těla.

Zhruba 80 % našeho imunitního systému sídlí právě ve střevech. Mikrobiota má v těle řadu funkcí: učí náš imunitní systém rozpoznávat nebezpečné vetřelce a produkuje důležité protizánětlivé látky, které bojují proti škodlivým mikroorganismům.

Ve střevech sídlí většina našeho imunitního systému. Abychom byli zdraví, je důležité o něj preventivně pečovat dřív, než budeme nemocní.

Jak mikrobiom ovlivňuje hubnutí?
Mikrobiota se podílí i na tvorbě některých vitaminů, které si naše tělo neumí vytvořit, a také napomáhá trávení a vstřebávání živin, díky nimž existujeme. To znamená, že každý z nás může mít jinou schopnost trávit a vstřebat živiny z jedné a té samé potraviny podle toho, v jakém stavu je náš mikrobiom. Je to i jeden z důvodů, proč na konzumaci stejné stravy reagujeme každý odlišně. Z mnoha důvodů bychom tedy měli o náš mikrobiom pečovat.

Mikrobiota napomáhá trávení a vstřebávání živin.

Škodí mu ultrazpracovaná strava, fastfoody, cukrovinky, slané pochutiny a jídla bez skutečné nutriční hodnoty. Dále alkohol, kouření, zbytečné užívání léků (antibiotik), stres, nekvalitní spánek, jednostranné stravování nebo nadměrná hygiena. 

Také střevnímu ekosystému škodí stres, špatný spánek a nadměrná konzumace alkoholu.

Neznamená to, že už si nikdy nemůžeš dát oblíbenou sladkost, brambůrky nebo skleničku, ale pokud cítíš, že máš oslabený imunitní systém, problémy se zažíváním nebo návaly chutí, vyřaď na pár týdnů všechno, co tvému mikrobiomu neprospívá, a dopřej mu čas na obnovu.

Pro rovnováhu střev je důležitá vyvážená a pestrá strava, což ovšem neznamená, že bychom si jednou za čas nemohli dopřát něco sladkého.

Podpořit ho naopak můžeš konzumací potravin obsahujících vlákninu (hlavně zelenina a ovoce) a probiotika, které najdeme třeba v zakysaných mléčných výrobcích a kvašené zelenině. 

Mikrobiom můžeme podpořit konzumací vlákniny.

Nicméně, kolik a jakých bakterií bychom měli skutečně přijímat, abychom cíleně podpořili náš mikrobiom, zůstává stále neznámo. Zatím totiž nejde přesně zjistit, v jakém stavu se náš mikrobiom nachází nyní a které konkrétní bakterie nám mohou chybět. Nejlepším řešením je snaha o co největší pestrost a zdroje vlákniny i probiotik co nejvíce střídat.

 

V příštím článku si řekneme zajímavosti o mikrobiomu!

Autor Vojta Urban

„Fungování lidského těla je moje vášeň. Už přes 10 let pomáhám lidem pochopit jejich individualitu a nastavit životní styl na míru jejich genetice (spánek a biorytmy, výživa, pohyb, worklife balanc a mentální wellness) pro celkové zdraví, více energie, spokojenosti i produktivit. S mými kolegy v Urbanlife razíme komplexní přístup ke zdraví i životnímu stylu a pracujeme s osobními klienty i zaměstnanci ve firmách. Našimi klienty jsou například Unilever, Vodafone, Heineken, Equa bank, Red Hat, Total a další.“ 

Vojta UrbanAmbasador projektu Edenred Wellbeing

Nejnovější příspěvky

Objevte nové tipy od nás a našich partnerů pro zdravé tělo a ducha.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Buďte první, kdo se dozví o našich nových článcích a novinkách.

Kliknutím na tlačítko souhlasíte se zpracováním osobních údajů.