Publikované 12. října 2023 • 5 min čtení

Vliv zdravého stravování na výkon zaměstnanců

V tomto článku si povíme o propojení výkonu zaměstnanců a zdravého stravování či aktivitách, kterými můžete zdravé stravování podpořit.

Stravování
Práce
Kondice

Úloha výživy při podpoře zdraví a výkonnosti zaměstnanců nabývá v posledních letech stále většího významu a lidé se o ni více zajímají. S nárůstem sedavých zaměstnání a silnou kulturou rychlého občerstvení výrazně trpí zdraví zaměstnanců, které následně ovlivňuje jejich výkon v práci. Zaměstnavatelé by proto měli podporovat zdravé stravovací návyky u svých zaměstnanců, a to například poskytováním zdravých jídel na pracovišti nebo organizací workshopů o výživě.

Staffino Wellbeing

Změřte wellbeing vašich zaměstnanců

Zjistit více

Jak zdravé stravování ovlivňuje výkon?

Výživa hraje zásadní roli v celkovém zdraví a wellbeingu. Správně vyvážená strava poskytuje tělu potřebné živiny, které potřebuje k optimálnímu fungování. Studie ukázaly, že špatná výživa může vést k mnoha zdravotním problémům, jako je obezita, cukrovka, srdeční choroby a dokonce i některé typy rakoviny. Tyto zdravotní problémy mohou způsobit, že zaměstnanci budou více dní práceneschopní, což vede ke snížení produktivity.

Zdravé a vyvážené stravování dodává tělu živiny potřebné ke správnému fungování. 

Na druhou stranu mohou zdravé stravovací návyky podpořit kognitivní funkce, zvýšit hladinu energie a zlepšit náladu. Ve studii publikované v British Journal of Health Psychology se lze dočíst, že jedinci, kteří konzumovali více ovoce a zeleniny, vykazovali vyšší úroveň kreativity, zvědavosti a celkového štěstí. To naznačuje, že zdravá strava může přímo ovlivnit výkon a produktivitu zaměstnance.

„Postarejte se o své zaměstnance a oni se postarají o vaše podnikání.“

Richard Branson, zakladatel Virgin Group

Role zaměstnavatelů při podpoře zdravé výživy

Výše uvedený citát vystihuje důležitost wellbeingu zaměstnanců pro úspěch podnikání. Zaměstnavatelé hrají klíčovou roli v podpoře zdravých stravovacích návyků svých zaměstnanců. Těch lze dosáhnout poskytováním možností zdravé výživy na pracovišti, nabídkou workshopů o výživě a wellness programů.

Prostřednictvím našich karet poskytujeme zaměstnancům po celém světě přístup k výběru zdravých jídel, zdravotní péči a wellness, čímž podporujeme kulturu zdravého životního stylu na pracovišti.

Důležitou roli ve stravování zaměstnanců hraje zaměstnavatel. Ten může nabízet workshopy, wellness programy nebo stravu přímo na pracovišti. 

Existují různé strategie, které mohou zaměstnavatelé zavést, aby podpořili zdravé stravovací návyky svých zaměstnanců. 

Tady je několik příkladů:

  • Poskytněte čerstvé ovoce a zeleninu v kanceláři. Povzbudíte tak zaměstnance ke konzumaci výživnějších potravin.

     

  • Nabídněte zaměstnancům naši Peněženku Edenred Benefits, kterou lze použít v různých zdravých restauracích a prodejnách potravin. Zaměstnanci si tak mohou vybrat ze široké škály zdravých potravin, což jim usnadňuje dodržování vyvážené stravy.

Ovoce či zelenina na pracovišti jsou jednou z možností jak ovlivnit stravování zaměstnanců.

  • Uspořádejte výzvy a aktivity v oblasti zdraví a wellness, jako například „Týden zdravého stravování“, kde jsou zaměstnanci povzbuzováni, aby sdíleli své zdravé recepty a jídla. Podpoříte také pocit komunity a kamarádství mezi zaměstnanci.
     
  • Pravidelné výživové workshopy a semináře mohou být také přínosné při vzdělávání zaměstnanců o důležitosti vyvážené stravy a o tom, jak může zlepšit jejich výkonnost a pohodu.

Zaměstanci mezi sebou mohou také soutěžit a sdílet své zdravé recepty. 

Měření dopadu iniciativ zdravého stravování

Implementace iniciativ zdravého stravování na pracovišti je jen prvním krokem. Stejně důležité je měřit dopad těchto iniciativ na výkon a wellbeing zaměstnanců. Zde přichází na scénu Staffino.

Staffino je online platforma, která firmám pomáhá měřit výkon zaměstnanců a vnímání jejich iniciativ v oblasti zdravé výživy. Poskytuje cenné informace o tom, jak jsou tyto iniciativy přijímány zaměstnanci a jak ovlivňují jejich výkon. Tato data mohou společnostem pomoci vyladit své wellbeing programy tak, aby lépe vyhovovaly potřebám jejich zaměstnanců.

Pro další postup je nutné správně vyhodnotit výsledky iniciativy.

Závěr

Pamatujte, že zdravé stravování má přímý dopad na výkon zaměstnanců. Podporou zdravých stravovacích návyků na pracovišti můžete zlepšit zdraví a pohodu svých zaměstnanců, zvýšit jejich výkon a v konečném důsledku zvýšit úspěch svého podnikání. Nejde jen o poskytování zdravých jídel, ale také o měření dopadu těchto iniciativ a jejich neustálé zlepšování. Právě proto jsou Edenred a Staffino tou správnou volbou pro zdravou firmu.

Autorka Karolína Purtzová

"Svou lásku ke psaní jsem přetavila do své profese jako specialistka na obsahový marketing. Ve Staffino pracuji od roku 2022 a věnuji se psaní článků a případových studií ohledně CX a EX."

Karolína PurtzováStaffino

Nejnovější příspěvky

Objevte nové tipy od nás a našich partnerů pro zdravé tělo a ducha.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Buďte první, kdo se dozví o našich nových článcích a novinkách.

Kliknutím na tlačítko souhlasíte se zpracováním osobních údajů.