Jak předejít plýtvání jídlem?
Jednou z cest, jak předejít předčasné zkáze potravin, je správné uložení jídel v chladničce. Teplota v lednici musí být v rozmezí 0 až 5 °C. Při nižších teplotách hrozí, že potraviny začnou namrzat. U vyšších zase roste riziko hnilobných procesů a zlepšují se životní podmínky bakterií, a potraviny se proto snáze kazí. Největší chybou je uschování teplého jídla, poněvadž to zvyšuje teplotu v lednici, čímž se ohřívají i ostatní potraviny a hrozí jejich zkažení. Často lidé chybují v tom, že do chladničky dávají téměř všechno, ale ne vše do ní patří.
Co nepatří do ledničky?
Jedná se především o některé druhy ovoce a zeleniny, které v chladných teplotách ztrácejí chuť, aroma či strukturu. Jedná se například o: banány, citrusy, cibuli, česnek nebo brambory, papriky, rajčata či okurky, které mají raději pokojové teploty.