Přestože již čísla v průzkumu, jenž provedla společnost Edenred v roce 2021, naznačují, že lidé preferují domácí stravu (konkrétně nejčastěji doma obědvalo za sledovaný měsíc 33 % respondentů a do práce si doneslo jídlo z domova 29 % dotázaných), zdá se, že odliv zákazníků z restauračních zařízení bude v následujících měsících ještě dramatičtější. „Čísla jsou velmi alarmující. Ukazují, že hrozí uzavření velké části gastropodniků, což může velmi výrazně ovlivnit i dostupnost kvalitních teplých jídel a zdravé a vyvážené stravy,“ komentuje výsledky průzkumu ředitelka firemních vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.
Vysoké ceny mohou dopadnout také na jednotlivé domácnosti. Šest z deseti Čechů uvádí, že se nějakým způsobem musí „šidit“ na jídle, aby vyšel s penězi. Dalšího zdražování potravin se přitom obávají téměř tři čtvrtiny populace, jak rovněž vyplývá z průzkumu, který vznikl v rámci programu FOOD, podporovaného Evropskou Unií.